Kalnos, tuvāk saulei

Esmu latviete, kas kā gājputns ziemas sezonu pavada ārzemēs. Veiksmīgi esmu atradusi darbu Švarcvaldē, kalnainā, gleznaini skaistā reģionā Vācijas dienvidos,  un vēl veiksmīgāks ir fakts, ka viesnīca, kurā strādāju, atrodas Švarcvaldes augstākās virsotnes, Feldbergas pakājē! Švarcvaldē ir izveidotas takas, kas caur dabas aizargājamo teritoriju vijas uz kalnu grēdas virsotnēm, tāpēc kāpiens nav stāvs vai pārlieku nogurdinošs, te fiziskā sagatavotība vai speciāls ekipējums nav nepieciešams- pietiks ar pudeli ūdens un vēlmi nokļūt virsotnē!  Feldbergā,  no stāvlaukuma pie Feldbergerhof viesnīcas, augšup var nokļūt līdz trīs stundu laikā, atšķirībā no tā, cik reizes gribēsies apstāties, lai apbrīnotu skatu, kas mainīsies  un liks aizturēt elpu ik pēc desmit soļiem. Nokļūstot kalna virsotnē var redzēt Feldsee, ezeru, kas veidojies no ledus laikmeta ledāju kušanas ūdeņiem, var aiziet līdz 19. gadsimtā celtai un joprojām izmantotai meteroloģiskajai stacijai un, galu galā, pāri Švarcvaldes virsotnēm tālumā var redzēt gan Francijas, gan Šveices Alpus.
Kā nokļūt līdz Švarcvaldes virsotnēm?  Vācijā neaizsniedzams nav nekas- ceļu sistēma ļauj piekļūt katram valsts stūrītim. Ja ceļojot nav sava auto, viss viegli aizsniedzams ar vilcieniem un autobusiem- kur vilciena maršruts beidzas, to pārņem autobuss, ceļotājus nogādājot vietās, kur čukinātājam nokļūt neiespējami! Ja gribi pārvietoties vienas federālās zemes robežās, iesaku izmantot biļeti, kas vienā reģionā ir derīga diennakti kopš iegādes (neatkarīgi no skaita, cik reizes pārsēdies uz citu vilcienu, autobusu vai pilsētas sabiedrisko transportu) un ļaus izvairīties no liekas satraukšanās par vajadzīgās biļetes esamību. 
Tātad, ja gribi aizbraukt līdz Švarcvaldes augstākajai virsotnei un ceļošanas līkoči Tevi ir nogādājuši Freiburgā, pērc Baden-Württemberg-Ticket par 23 eiro (par katru nākamo personu jāpiemaksā 5 eiro), lec vilcienā, izbaudi stundu ilgu braucienu cauri kalnos ieraktiem tuneļiem, starp klintīm, pa 58  metru augstu tiltu, kas vedīs pāri pāri Ravennas aizai, un gar mirdzošo Titisee ezeru. Kāp laukā Bärental vilcienu satcijā, kas, starp citu, ir visaugstāk virs jūras līmeņa esošā vilcienu pietuea Vācijā. Tad, uzrādot  to pašu biļeti, iesēdies autobusa mīkstajos krēslos un, izkāpjot Feldberg Feldbergerhof pieturā, varēsi ieelpot meža spirdzinošo gaisu un būsi pāris stundu attālumā no sevis iekārotās virsotnes!



Šķiet, ka bez šprotēm un rupjmaizītes kādu laiku varu iztikt, bet bez Latvijas pavasara smaržas- nekā! Liekas, ka pavasaris jāmeklē tuvāk saulei, tāpēc apņēmības pilna devos iekarot Vācijas dienvidu kalnu grēdas Švarcvaldes augstāko virsotni Feldbergu un tur atrast svaiga, tikko iesākušās pavasara smaržu. 
Varu izčukstēt jau tagad, nekur nesmaržo tā, kā pavasarī Latvijā! Kaut kalnā, 1400 m augstumā, atradu pirmās spilgti zaļās nātrītes un pumpurus, sasveicinājos ar tikko modušām ķirzaciņām un pūpēžiem, zemes smarža te tomēr citāda. Un lai kur es meklētu, meža ielokā, pļavā vai pie sargu būdiņām, Latvijas smaržu te neatrast! 

Šodien Vācijas kalni smaržo pēc skujām un siltām lapām, pēc pērnās zāles, mitrām sūnām un mazliet pēc sniega. Un to visu aizpūš prom vējš, par visām smaržām atstājot vien vāju nojausmu. Lai izdodas jums sasmaržot savu pavasari-  spilgtu, siltu, zaļu un sasodīti iepriecinošu!











Komentāri

Populāras ziņas